Boala parodontală este o afecțiune a parodonțiului marginal, a țesuturilor ce asigură menținerea și susținerea dinților în oasele maxilare. Tratamentul este complex și urmărește încetinirea evoluției bolii.

În funcție de severitatea afectării, există mai multe moduri de a trata boala parodontală.

In faza inciepientă, respectiv medie:

1. Detartrajul - elimină tartrul și bacteriile de la suprafața dintelui și de sub gingie.

2. Netezirea radiculară (chiuretaj) - niveleaza suprafețele rădăcinilor dinților, reducând depunerea ulterioară a tartrului.

În faza avansată, tratamentul nechirurgical și buna igienă orală nu mai sunt suficiente și se recurge la tratamentul chirurgical:

3. Operația cu lambou (chirurgie de reducere a pungilor) - Procedura constă în efectuarea unor incizii mici în gingie, astfel încât o porțiune a țesutului gingival poate fi ridicat, rădăcinile dintelui fiind expuse pentru o mai bună curățare.

În reușita tratamentului, cooperarea pacientului este esențială. Acesta trebuie să înțeleagă necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog (cel puțin o dată la 6 luni), pentru detrartraj și chiuretaj subgingival.

4. Imobilizarea dinților - este un mijloc terapeutic de echilibrare funcțională, prelungind existența dinților. Această procedură are ca scop consolidarea multidirecțională a dinților mobili, într-un bloc pluridentar capabil să se opună funcțional forțelor nocive din timpul masticației.

Shady Okour

Medic rezident paradontologie